Universitetsvärlden särskilt utsatt för påverkan

Svenska lärosätten utsätts oftare för andra länders staters försök till påverkan, rapporterar Vetenskapsrådets tidning Curie. Till exempel kan det handla om försök att få inflytande över forskare, lärare och studenter.

Enligt Säkerhetspolisen är just universitetsvärlden särskilt utsatt för spionage och påtryckningar, säger Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wernstedt till Curie.

Enligt Säkerhetspolisen är det oftast Ryssland, Kina och Iran som ligger bakom problemet med ovälkommen utländsk inblandning.

− Vi vet till exempel att det har gjorts försök att värva personer inom universitet och högskola som agenter för att komma över information, säger Gabriel Wernstedt till Curie.

En ökad säkerhetsmedvetenhet behövs på lärosätena.

− Man pratar om att vi på lärosätena har varit lite naiva i den här frågan, men vi ska akta oss för överdriven paranoia. Forskningssamarbeten mellan individer spelar en viktig roll för kontakter mellan länder, särskilt under konfliktfyllda perioder, säger Albin Gaunt, specialist på internationella relationer vid Karolinska institutet, till Curie.

Där håller man på att bygga upp rutiner och strukturer för att stärka förmågan att identifiera och hantera risker kring internationella samarbeten.

− Vi måste kunna samarbeta även med forskare från länder som bedöms som riskfyllda. Om vi bara jobbar med partners som vi känner väl sedan tidigare missar vi nya samarbeten som kan bidra kraftfullt till forskningen, säger Albin Gaunt till Curie.

Hela artikeln Akademin särskilt utsatt för spionage och påtryckningar på tidningen Curies webbplats (länk till extern webbplats)

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *